Mugur Isărescu jubilează: CEL MAI BUN AN pentru struguri. Imagini inedite din podgoria de la Drăgășani a guvernatorului BNR

Publicat: 15/09/2018, 16:47

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci naționale din lume, ajutat de fiul său, de profesie arhitect și-a transformat pasiunea într-o afacere, demonstrând totodată și cum pot fi folosite cu succes finanțările europene, scrie jurnalistul irlandez Sean Hillen, pe site-ul worlditineraries.co.

În cei 13 ani de când au început să se ocupe de viticultură, guvernatorul BNR Mugur Isărescu (70 de ani) și fiul său Costin (31 de ani) au reușit să învețe multe și despre oenologie, dar și despre managementul unei afaceri cu vinuri.

Mugur Isărescu recoltă struguri 2018

Casa Isărescu este un vechi conac tradițional, renovat și modernizat complet, care se află în vârful unui deal înconjurat de Podgoria Drăgășani din Oltenia. Complexul include un restaurant cu terase de pe care se pot admira șirurile de viță de vie, o pizzerie pe lemne în aer liber, un salon pentru degustat vinuri și o cramă.

Casa Isărescu via

Pentru a dezvolta afacerea cu vinuri, familia Isărescu a investit 4 milioane de euro din fonduri proprii și încă 1 milion – bani europeni, atrași prin diverse programe. Pentru finanțarea întineririi podgoriei (înlocuirea butașilor de viță de vie cu unii noi), investiția a fost 50% din fonduri proprii, iar 50% din fonduri europene. Pentru instalația de procesare a vinului (presă de struguri, rezervoare etc), au primit doar 35% finanțare europeană, iar la renovarea conacului, care a costat 200.000 de euro, contribuția de la UE a fost de 15%. Costin Isărescu și-a exersat calitățile de arhitect proiectând noua înfățișare.

Conacul Casa Isărescu Drăgășani

Podgoria are 6 rezervoare de 7.500 de litri, 6 de 5.000 de litri, 4 de 6.000 de litri, iar în zilele următoare, se așteaptă sosirea altor 4 rezervoare de 20.000 de litri și 10 de 3.000 de litri.

Presă de struguri Casa Isărescu Drăgășani

„Prin felul în care a fost dezvoltat, proiectul Casa Isărescu poate constitui un model pentru modul în care banii europeni, împreună cu investiții private și un management inspirat, pot crea beneficii sociale și economice într-o zonă rurală a Europei,” scrie Sean Hillen în worlditineraries.co. Pe lângă muncitorii care au lucrat temporar la amenajarea conacului și la celalalte lucrări, Casa Isărescu are 20 de angajați permanenți și alți 40 de angajați temporar în perioada recoltării strugurilor.

Mugur Isărescu și un angajat al Casei Isărescu, Drăgășani

„Deși, în general, România nu reușește să absoarbă suficiente fonduri europene, există domenii care stau mai bine, în special sectorul agricol,” explică Mugur Isărescu. „Replantarea viilor, refacerea podgoriilor este o afacere de succes peste tot în țară. Nu numai în cazul nostru. Au fost absorbite integral toate fondurile alocate.”

Mugur Isărescu în via de la Drăgășani

În aceste zile, culegerea strugurilor e în toi la Podgoria Drăgășani. Familia Isărescu e mulțumită: beneficiind de o lună iulie ploioasă, vor avea cea mai mare recoltă de până acum, dublă față de anul trecut. Cele 300.000 de kilograme de struguri pe care estimează că le vor culege se vor transforma în 210.000 de litri de vin.

Struguri din recolta 2018 Podgoria Isărescu Drăgășani

Pasiunea pentru viticultură este moștenire de familie, începută de străbunicii guvernatorului BNR, Aritina și Constantin Isărescu. „O mare parte din via asta e de pe vremea bunicului meu,” povestește Mugur Isărescu.”Tata scotea cam 700 de litri de vin în fiecare toamnă, pe care îi împărțea cu familia și prietenii.” El a păstrat o anexă din lemn a vechiului depozit de vinuri, în care a amenajat un mic muzeu, pe pereții căruia poți vedea poze cu membrii familiei, unii îmbrăcați în costume populare. Deși a apucat să vadă primele lucrări la proiectul Casa Isărescu, tatăl guvernatorului BNR a murit înainte de finalizarea acestuia.

Conacul Casa Isărescu Drăgășani

Vinul familiei Isărescu este păstrat în 400 de butoaie de lemn, 90% produse de o firmă din Sighetul Marmației, din lemn de stejar din import. În funcție de soi, dar și varietatea lemnului, vinul este pus la învechit în butoaie până la doi ani de zile. Soiul Negru de Drăgășani, creat în 1972 în vechea stațiune de cercetări a Podgoriei Drăgășani, este printre cele mai apreciate din producția guvernatorului BNR. A fost obținut din încrucișarea soiului local Negru Vârtos cu Saperavi, un soi adus din Georgia. Dar Casa Isărescu mai produce alte cinci varietăți de vinuri albe și patru vinuri negre.

Butoaiele din Crama Casei Isărescu Drăgășani

Mugur și Costin Isărescu i-au explicat jurnalistului irlandez că vinul încorporează, de obicei, cam 1.000 de ingrediente. Strugurii se impregnează de atmosfera și aroma locului în care se coc, pe care le filtrează și le transmit vinului. „O vorbă din bătrâni spune că, dacă strugurii sunt frumoși, vinul nu va fi bun, iar cu cât sunt mai urâți, vinul va ieși mai savuros,” spune Isărescu.

Mugur Isărescu, Sean Hillen și Costin Isărescu la Drăgășani

Mugur Isărescu intenționează să se retragă de la conducerea BNR la sfârșitul acestui an, când îi expiră mandatul și va avea mai mult timp pentru viticultură.

Mugur Isărescu și strugurii din recolta 2018 Drăgășani

Foto: centerfortheimagination.com

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS